"Zelo sem zadovoljna z Eliasom, ki nakazuje gluten v hrani. Je preprosto čudovit! Opozori me na najmanjšo sled glutena v hrani (zazna in nakaže gluten že, če se je le-ta samo dotaktnil krožnika). Najpomembnejše je, da mi zagotavlja varnost, ko sem na kosilu s prijatelji v lokalu oziroma ko mi obroke pripravljaju drugi.  Najlepša hvala za Eliasa!"
Hollie Scott, ZDA


Predstavitev kinoloških dejavnosti


Na 1. slovenskem dnevu psov pomočnikov bomo predstavili številne kinološke dejavnosti.

Psi pomočniki


Spoznali boste lahko pse pomočnike, ki jih je izšolalo društvo K9 Servis. V lanskem letu smo izšolali kar 5 psov pomočnikov, in sicer dve psički za diabetike (Bea (prva v Sloveniji) in Cora, ki dela v ZDA), psa pomočnika za gluho osebo (Maya (prva v Sloveniji). Za Mayo še vedno zbiramo sredstva. Donirajte zdaj!), psa pomočnika za pomoč alergiku na gluten (Elias, ki dela v ZDA) ter psa pomočnika za gibalno ovirano osebo (Moses)

Policijski psi


Reševalni psi - Društvo reševalnih psov Nova Gorica , Klub vodnikov reševalnih psov Kranj (Zveza društev reševalnih psov Slovenije), Kinološko društvo Šmarna gora (Enota reševalnih psov Slovenije)


Reševalni team - par sestavljata pes in njegov vodnik. Reševalne pse se uporablja za iskanje zasutih v ruševinah, iskanju pogrešanih v naravi in iskanja zasutih pod snežnimi plazovi. Ker je delo reševalnega tima nevarno, mora tudi vodnik opraviti določene izpite preden dobro prične z delom psa (prvo medicinsko pomoč, prvo veterinarsko pomoč, nevarnosti v gorah, nevarnosti v ruševinah, orientacijo v naravi, vrvno tehniko, poznavanje radijskih zvez po sistemu ZA- RE).

Šolanje reševalnega psa poteka celo življenje. Za psa je to prijetna igra in zabava saj je ob vsaki najdbi nagrajen z igro ali hrano.
Reševalni pes je pes, ki rešuje življenje in za vodnika presega besedo hobi. Vodniki in psi so pripravljeni zmeraj priskočiti na pomoč. Največkrat nas potrebujejo pri iskanju pogrešanih v naravi. V Sloveniji je na leto več kot 60 akcij pogrešanih v naravi, kjer sodelujejo tudi reševalni teami.

Psi krvosledci - LKD Idrija


Organizirana lovska kinologija sega v leto 1921, ko je bil v Ljubljani ustanovljen prvi kljub ljubiteljev ptičarjev. Samo leto kasneje pa je bil prav tako v Ljubljani ustanovljen kljub ljubiteljev športnih psov. Leta 1924 pa je bil ustanovljen kljub ljubiteljev brakov. Vsi trije klubi so leta 1925 ustanovili Jugoslovansko kinološko zvezo. Njen predsednik je bil dr. Ivan Lorenčič. Vse to smo uspeli ohraniti do danes in smo združeni v kinološko zvezo Slovenije.

V Sloveniji je registriranih 21.281 lovcev, ki imajo v svojih rokah 3968 psov, med njimi1811 goničev. Ker imajo nekateri več psov, ima pse v povprečju vsak sedmi lovec.

Lovsko kinološko društvo Idrija je bilo ustanovljeno pred 31 leti in smo včlanjeni v Kinološko zvezo Slovenije. V LKD IDRIJA je trenutno včlanjenih 112 članov, kateri imajo skupno 120 čistopasemskih rodovniških psov iz sedmih lovskih družin na območju Idrijsko-Cerkljanske regije. Zastopane so vse pasemske skupine: braki, jamarji, šarivci, ptičarji in goniči, med slednje naj izpostavim predvsem barvarje, ki so namenjeni izključno iskanju povožene in zastreljene divjadi. Dandanes je krvosledništvo - glede zasledovanja obstreljene parkljaste divjadi in velikih zveri -ena od najpomembnejših lovsko-kinoloških panog. Dokazuje namreč, da lovci nismo zgolj streljači ,kot nas želi prikazati del proti lovu nastrojene javnosti, pač pa čuvaji narave, poklicani za gojitev naše divjadi. Pri tem se zavedamo svojih prednosti pa tudi slabosti. Gojitev pomeni tudi vzdrževanje pravilne številčnosti divjadi in s tem neizbežnega odvzema viškov, ki jih naravno okolje ne prenese. Tudi lovci smo samo ljudje ,zato lov prinaša tudi ponesrečene strele. Vendar pa znamo svoje napake priznati in jih v duhu lovske etike popraviti. Pri tem so nam v neprecenljivo pomoč psi krvosledci in njihovi požrtvovalni vodniki. 

Želimo slediti prvotnemu vodilu naše dejavnosti - ščitit naravno okolje in ohranjati našo naravno dediščino, ob trdnem prepričanju, da bodo naši potomci, kinologi in lovci to delo nadaljevali še z večjim zanosom.

Vlečni psi - Slovenski klub vodnikov vlečnih psov


Slovenski klub vodnikov vlečnih psov je klub, ki združuje slovenske tekmovalce v različnih panogah, rekreativce in ljubitelje vlečnih športov.

V okviru zimskega dela sezone obstajajo vsem dobro znane dirke s sanmi, pri katerih je vpreženih od 2, 4, pa tudi do 16 psov ali več. V zadnjih letih je tudi pri nas vse bolj poznan je skijoring, kjer pes vleče tekača na smučeh. V Skandinaviji potekajo tudi tekmovanja v pulki, kjer so med psom in tekačem na smučeh vpete še posebne sanke. Zaradi vremenskih razmer oziroma pomanjkanja snega, pa so na naših tleh v praksi najbolj izvedljive dryland discipline vleke, vleka izven zimske sezone. Kot prvo velja omeniti canicross, ki je, preprosto povedano, tek s psom. Tekač je s psom povezan preko raztegljive vrvi in s tem tekaču pomaga dosegati večje hitrosti. Hitrejša disciplina je bikejoring, pri kateri kuža pomaga kolesarju poganjati kolo. Odvijajo se tudi dirke s posebnimi vozički, ki jih prav tako vleče pasja vprega.

Klub organizira skupna druženja, kjer je možno dobiti nasvet glede opreme in samega treninga. Vse več naših članov se udeležuje tudi tekem v tujini, tudi evropskega in svetovnega prvenstva. Največja udeležba je ponavadi v kategoriji canisross, ki je primerna za vsakega aktivnega psa in človeka. Naši člani imajo najrazličnejše pasme psov, od klasičnih vlečnih pasem (husky, malamut … ) do hitrejših načrtno vzrejenih mešancev in raznoraznih psov drugih pasem.


Terapevtski psi - Ambasadorji nasmeha


Še pred ustanovitvijo društva je obstajala ljubezen do psov in želja po pomoči tistim, ki jo potrebujejo. Dekleta pa niso ostale samo pri željah, ampak so se lotile izobraževanja, nato pa so se združile pod imenom Ambasadorji nasmeha – društvo za terapije s pomočjo živali. Nalezljivo dobro voljo so širile med ljudi in tako pridobivale nove člane in njih ter njihove štirinožce usposabljale za nove delavne pare. Dobro voljo so prinašale v veliko ustanov – Dom za starostnike Tabor, Psihiatrična klinika Ljubljana, Razvojni oddelek Vrtec Kolezija, CUDV Draga na Igu in številne druge. Ambasadorji nasmeha prinašamo dobro voljo povsod, kamor nas povabijo, tako smo razveselili otroke v Škofji Loki, krajšali čas na Ozarinem pikniku, brali v Izoli … Malčkom in malo večjim otrokom poskušamo pokazati, kako se pravilno ravna s psom, da je strah pred psom votel … V prihodnosti želimo nadaljevati z začrtanim delom, se še naprej izobraževati in upravičiti svoje ime ter prinašati nasmehe tistim, ki nimajo nikakršnega razloga zanje.

Poslušnost


Frizbi - Amadea Colja in Bora


Tekmovanja s frizbijem so v Sloveniji in Evropi povsem nov kinološki šport. Bolj razvita pa so v Združenih državah Amerike, kjer so se razvila v 70. letih prejšnjega stoletja. Organizirana tekmovanja v Sloveniji potekajo od leta 2007. Prvo državno prvenstvo je bilo organizirano leta 2009.

Lani sva imeli s psičko Boro srečo, da sva lahko svoje znanje predstavili širši javnosti v televizijski oddaji »Slovenija ima talent«. Všeč sva bili tudi gledalcem, ki so naju močno podpirali in nama omogočili nastop v polfinalnem delu.

Sama nastopam na tekmovanjih od leta 2008. V tem kratkem času sem dosegla številne uspehe, tako v Sloveniji kot tudi v tujini. V letošnjem letu smo s psičkama osvojili več kot 30 pokalov in medalj na raznih tekmah po Evropi. S psičko Boro sem bila tudi 3-kratna Olimpijska zmagovalka v pasjem frizbiju na lanskih pasjih Olimpijskih igrah, ki so potekale v Italiji.

Tako kot lansko leto sem tudi letos izpolnila pogoje za nastop na treh Evropskih in dveh Svetovnih prvenstvih. Letos sva s psičko Boro postali Evropski prvakinji po pravilih Skyhoundz v najvišjem nivoju Freestyle Open Expert in Evropski podprvakinji po pravilih AWI ravno tako v kategoriji Freestyle Open Expert. Letos pa sem pogoje za nastop v treh kategorijah (Freestyle, Distance, Pairs Freestyle skupaj z očetom Alešem) ponovno potrdila, tako, da sem pripravljena na kar dve svetovni prvenstvi. Ravno tako sem naredila kvalifikacije v eni kategoriji Distance še z mlajšo psičko Asta La Visto. Nastop na svetovnem prvenstvu je namreč omejen samo za najboljše tekmovalne pare. Konec septembra potujem s psičkama Boro in Asta La Visto v ZDA, kjer bova tako kot lani zastopali barve Slovenije.


Agility


Slovar nam pove, da je »agility« oziroma gibčnost sposobnost učinkovitega spreminjanja položaja telesa, pri čimer je nujno sodelovanje sicer izoliranih veščin gibanja, se pravi kombinacija ravnotežja, koordinacije, hitrosti, refleksov, moči in vzdržljivosti. Prav to pa je bistvo tudi te zanimive in dinamične kinološke discipline, v kateri vodnik vodi svojega psa tako, da kar najbolj
natančno in hitro premaguje različne ovire, ki so v točno določenem zaporedju postavljene na parkurju. Pri tem pes ob pozitivni delovni motivaciji pridobiva številne izkušnje, izboljšajo pa se tudi socializacija ter predvsem zaupanje in veselje do sodelovanja z vodnikom.

Agility so prvič predstavili gledalcem kot spektakel na pasji razstavi Crufts leta 1979, od takrat pa se je zelo hitro razširil po svetu in je tudi pri nas že vrsto leto zelo priljubljen. Disciplina je namenjena tako rodovniškim kot nerodovniškim psom, prav tako se lahko vsi povsem enakopravno udeležijo tudi vseh uradnih tekmovanj, razen kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Na tekmovanjih, ki jih je v Sloveniji okoli dvajset letno na poligonih vse od Lendave pa do Portoroža, tekmovalni pari tekmujejo v treh kategorijah glede na velikost psa – small, medium in large – ter v treh težavnostnih nivojih.

In kakšne so prve asociacije, ki jih agilitaši, med katerimi imamo kar nekaj tekmovalcev tudi v samem evropskem in svetovnem vrhu, dobijo ob omembi besede agility? Igrivost, razposajenost, 'bonding' med psom in človekom, šibanje, žurka, nora družba, veseli pasji smrčki in tako naprej. Ali če citiram eno izmed naših bolj izkušenih tekmovalk, agility je enostavno “Wau WauWaaaaa
Wii”!

Rally Obedience


Hrtji svet


Hrtji svet Slovenije je prostovoljno društvo za pomoč hrtom v stiski. V društvu smo ljudje, vsak s svojim delom, s svojimi obveznostmi, družinami, a hkrati ljudje, ki gojimo ljubezen do živali, še zlasti pa smo s srci osredotočeni na žalostno usodo lovskih španskih hrtov (galgov) in ibiških psov (podencov), ter na kruto tekaško industrijo velikih angleških hrtov (greyhoundov). Osnovni namen in cilj našega društva uresničujemo z izvajanjem zlasti naslednjih nalog:
 • pomoč pri iskanju novega skrbništva oz. lastništva psom, pretežno pasme hrt, ki prihajajo večinoma iz zavetišč v Španiji in na Irskem,
 • fizična pomoč članov društva v zavetiščih v tujini in doma,
 • zbiranje donacij za zavetišča psov, pretežno pasme hrt v tujini in tudi za zavetišča živali v Sloveniji,
 • informiranje javnosti o problematiki psov preko spletne strani društva, foruma društva, okroglih miz, tiskanih medijiev, multimedijskih oblik o problematiki hrtov,
 • povezovati se doma in v tujini z drugimi organizacijami, ki delujejo na sorodnih področjih.
Do danes je z našo pomočjo v Slovenijo prišlo že 96 hrtov in ravno s tem so dobili priložnost za ljubeče in mirno življenje hišnega ljubljenčka. Marsikdaj nas kdo vpraša, zakaj posvojiti psa ravno iz tujine, če pa so pri nas zavetišča polna?
Odgovor je povsem enostaven in jasen: Tem psom je posvojitev izven meja Španije, Irske in Anglije edina možnost za preživetje.

Društvo prijateljev živali Severne Primorske


Društvo prijateljev živali Severne Primorske je neprofitna, nevladna in dobrodelna organizacija, ki jo sestavljajo izključno prostovoljci, ki delu v društvu posvečajo svoj prosti čas. Cilji društva so:
 • uveljavljanje humanega in odgovornega odnosa do živ
 • ali in do narave na splošno,
 • prizadevanje za odpravo kakršnegakoli mučenja živali,zbiranje in posredovanje informacij o lastnostih, življenju in življenjskih pogojih, domačih živali in živali, ki živijo v naravi,
 • informiranje javnosti in posameznikov o tem, kako pravni red RS ureja odnose med človekom
  in živalmi,
 • sodelovanje pri dopolnitvah in spremembah predpisov ter pomoč pri uveljavljanju omenjenega reda.
Društvo svoje cilje uresničuje prek naslednjih svojih dejavnosti:
 • aktivno sodelovanje pri reševanju problematike brezdomnih živali,
 • aktivno sodelovanje pri reševanju problematike prostoživečih mačk,
 • pomoč pri prijavah mučenja živali,
 • osveščanje širše javnosti o ustreznem odnosu človeka do živali,
 • organizacija skupnih dobrodelnih akcij v sodelovanju z ostalimi sorodnimi društvi, organizacijami ter humanitarnimi društvi
Društvo prijateljev živali Severne Primorske deluje na celotnem območju Severne Primorske in po potrebi tudi širše.

Predstavitev pasem


V društvu K9 Servis želimo čim več pasjeljubcev in (bodočih) lastnikov psov seznaniti o odgovorni nabavi in lastništvu psa. To želimo storiti tudi preko predstavitev različnih pasem psov na 1. slovenskem dnevu psov pomočnikov.

Imate psarno ali rodovniškega psa, ki ga želite predstaviti širši javnosti. Prijavite se!
Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska izboljšujemo spletno mesto.

Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
Ne strinjam se